Moskát Anita kapta a 2023-as Hévíz Irodalmi Díjat

A tizedik alkalommal átadott Hévíz Irodalmi Díjat 2023-ban Moskát Anita kapta A röpképtelenek című novellájáért, amely a Hévíz folyóirat 2022/2. számában jelent meg. A díjat november 8-án adtuk át Hévízen.

„Amelia a hadikórházban látott először szárnyakat. Az aviátorok hason feküdtek az ágyakon – nemrég még a légierőnél küzdöttek Európában, rettegésben tartották az eget, most meg üszkös sebekkel nyöszörögtek a kórteremben, és csak akkor nyitották ki a szemüket, ha morfiumért könyörögtek Ameliának. A szárnyak még sérülten is lenyűgözték. Némelyiket amputálták, neki kellett tisztán tartania a kötés alatt a csonkot, másikat golyók lyuggattak, a tollak tűztől pöndörödtek feketévé. Amelia gyűjtötte az elhullajtott tollakat. Ha nem látta senki, felszedte őket a csempéről, az ápolói kötény zsebébe rejtette a gyógyszeres szekrény kulcsa mellé. Egyszer végigsimította az egyik aviátor szárnyát. Azt várta, puha lesz, mint egy dunyha, de a tollak ropogósak és élesek voltak, megvágta velük az ujját, akár a papírral.” – írja Moskát Anita a díjazott novellában, amely a Hévíz-beli megjelenés óta már angolul is olvasható Austin Wagner fordításában.

„Egy egész nagyregénynyi problémafelvetés kerül elő benne, olyan etikai dilemmák, melyeket a novella nem csak egyéni, hanem társadalmi szinten is új megvilágításba helyez. Megéri-e minden áron az álmainkat követni? A saját érdekünkben történik-e önmagunk kizsákmányolása? Egy platformra hozható-e nő és férfi, és ha igen, az milyen következményekkel jár? Kikerülhetetlen problémák, aki nem gondolkodott rajtuk, még annak is van véleménye” – hangzott el a Hévíz folyóirat szerkesztője, Vajna Ádám méltatásában.

A Hévíz Irodalmi Díjat 2013-ban alapította Hévíz város önkormányzata. Az elismerést mindig a folyóirat előző évfolyamában megjelent legjobb írás kapja. A korábbi díjazottak: Fehér Béla (2013), Háy János (2014), Szántó T. Gábor (2015), Kemény István (2016), Bereményi Géza (2017), Takács Zsuzsa (2018), Földényi F. László (2019), Berta Ádám (2020), Király Kinga Júlia (2021).